Trump, Brexit – sökandet efter myter

Ett problem som ingenjörer och vetenskapsmän ibland har är tron att allting är materiellt, verifierbart, empiriskt.
Man vantror – och I detta man kanske man kan inkludera fiktion, fantasier, föreställningar, drömmar och religion – kan vara om öm an så overkliga I sitt väsen, men kan vara verkliga I sina effekter. Därför ska man inte ignorera vantror. Verkliga effekter är ju, ja, empiriska och mätbara. Pä ett slags alkemi blir ju det immaterielle på så sätt verklighet. Förnöjsamhet kan ju mätas fysiologiskt.
Den mest inflytelserika “fantasin” av alla är ju religion. Men religioner kan få folk att må bra även ifall religion inte skulle vara sant. Detta är sådant som borde intressera ingenjörer. De bygger ju saker och ting för att människan ska må bra. Därför är det immateriella som omgärdar en produkt, instrument eller tekniskt hjälpmedel lika viktigt som det instrumentella problemlösandet.
Det sa min pappa ivarjefall, som jobbade inom reklambranschen. Du köper inte en bil, du köper en ide bakom om en bil. Ett tag tycket jag sådant var ytligt reklamtänkande, konsumentfetischism. Men om man får en reell lyckokänsla av att köra en bättre bil pågrund av att man drömmer sig in I den dyra reklamen om att köra den – gör det någonting om det egentligen bara är en känsla baserad på fantasi och inte en boost av de praktiska tekniska egenskaperna? Illusioner kan vara viktiga och positiva. Här hör man ingenjörers tänder gnissla. Dom har gjort slitjobbet och det analytiska tänkandet. Och så kommer någon murvel med några vackra ord – för att inte tala om det naiva och otacksamma folket som köper vackra reklambilder. Det är inte copywritren som gör att du kan ta dig från A till B. Fan. Alltså.
En gång hade jag hållet med, mumlat om “happy slave” syndromet och överkompenserade och verbala reklamare som ibland bara polerar det som redan är bra, men ibland också gjorde skit till guld. Men kanske helgar medlen ändamålet. Om folk bättre av att tror på bluffmakeriet bekom reklam – so what? Kanske, in en vätld of begränsade resurser, behöver vi fler drömmar som inte kostar någonting. Det är ju lyckan som år målet, inte teknologin I sig.
Reklam är bara en manifestation av overklighetens viktighet. Det är om illusioners positiva och nödvändiga effekter lite detta ämnet som Rollo May går in på I sin bok om myter. Rollo May är en av världens mest kända psykoterapefter som kom till prominens I Sverige för 30 år sedan. Sverige var det perfekta rationella välfärsamhallet på 80 talet. Inga människorätts problem som Sovjet Unionen, ingen fatrtingdom som USA – och nästan lika rikt och fritt som USA. Ändå var folk missnöjda och olyckliga. Politikerna var förbluffade. Och gjorde vad svenska politiker brukade göra, anlitade en expert.
Denna experten var Rollo May från USA. May kom på besök och skrädde inte sina ord. Svenska hade, på sitt utilitaristiska sätt, tillgodosett allas praktsiaka behiov – även hanidkappade och gamla. Den prakiska välfärden var enorm. Alla hade bil, telefon och kylskåp. Men något hade tagits bort också, I detta teknokratins utopi; drömmar, vandöreställningar, myter, Borta var familjens helgd – välfärdstaten tog pappans plats som familjeförsörjare. Kungahuset hade all makt och mystik fråntagen. Han var bara riket högsta tjänsteman. Den cyklande monarkin, skämtade engelska tabloider. Sverige hade blivit, och är fortfarande, vätrldens mest gudafientyliga land. Många svenskar saknade nog sina vättar och troll. Nationstaten var I alla högsta drag stark, men svenska nationen som ide och en källa till stotlhet, glöm det. Den svenska kulturen var inget värt fick vi läar oss redan då: alla folks lika värde. Svenskarna fick l’ara sig att svenskar var Afrikas förtryckare trots att Sverige aldrig hade haft kolonier. Ja, det var tidig kulturmarxism.
May menade att vi behäver någonting att tro på för att föra samman oss som ett kollektiv + religion till exempel är väldigt socialt. Patriotism likaså. Vi behöver stories, vi behöver hjältar, för att definiera oss själva och våra ambitioner. Sådana lite barnsliga saker kanske. Men det fanns ingen plats för allt sådant metafysiskt “trams” in socialdemokraternas Sverige. Andrew Brown, som skrev en insiktsfull bok om Sverige som handlar om ungefär denna tiden, är att den rationella Olof Palme tog bort alla fattigdom, misär, orättvisa – och allt hopp och all aspiration.
Vad har allt detta att göra om nutiden? Jo, jag läste nyligen om Rollo May boken – skriven I ungefär samma veva, på engelska – och fann den fortfarande aktuell. Varför det? Jag tror lite att teknokratin som tog bort det metafysiska och oreella I svenskarnas vardiag fortplantat sig I hela Europa. Kanske Engelsmännen har också tappat tron på sig själva och sin historia, kultur och myter. Jag tror nog Rollo May hade förstått psyologiska behovet för Brexit. Kanske viktiga än materiell välfärd är återskapande av myter och identitet. Globalisering, europeisk byråkrati, nyliberalism – allt detta var en förssvagning av de konservativa och familjära föreställningar som folk nu ter sig tillbaka till, symboliserat av röstandet för Brexit. Folk är beredda att betala ett pris – ett pund som g[r neråt och försvagningen av the City – för att återskapa vissa referensramar, en brittiskhet, en kanske förminskad värld, som gör livet meningsfullt. Allt detta är kanske svårt fär rationilsiter – elitmänniskor, utrpräglade individuaister, mitt i internationella karriären, vår sekulariserade, post nationella härskande klass – att förstä, Men kanske myter är ändå viktigare än den vetenskapliga tänkandet på något sätt, en rationalism som förminskar meningen med livet, där EU varit I högsta grad medagent.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s